Hírek

2016-09-08 12:01:43

2017. 04. 27.

ARCULATVÁLTÁS A ROCKWOOLNÁL 

Sajtóközlemény – 2017. április 25.

A világ vezető kőzetgyapot szállítója, a ROCKWOOL Cégcsoport új logóval, arculattal és szlogennel jelentkezett. Az új stratégia középpontjában a természet közeliség és az egységesítés áll.

A dán alapítású ROCKWOOL vállalatcsoport több mint 70 éve gyárt hőszigetelő termékeket, és a világ vezető egyik legnagyobb kőzetgyapot gyártója és forgalmazója. Az 1994 végén megalakult magyarországi leányvállalat célja a saját gyártású kőzetgyapot termékek magyarországi bevezetése volt. A cég tapolcai gyárában a mai napig is modern berendezésekkel és eszközökkel készül a hazai és a környező országok piaci igényeit kiszolgáló kőzetgyapot hőszigetelő-anyag. A non-stop gyártósorral rendelkező üzem termelésének fele Magyarországon marad, a másik felét pedig főleg Romániába, Bulgáriába és Olaszországba szállítják.

A cégcsoportunk ez év márciusában bemutatta új arculatát, új mottóját és az ehhez kapcsolódó corporate videót.

Az új szimbólum egy vulkán sematikus rajzát ábrázolja. A vulkán a vállalatunk üzleti folyamataik kiindulópontja, hiszen a kőzetgyapot termékeink fő alapanyaga a vulkáni tevékenység során képződő bazaltkő.

Az új szimbólum használatával célunk a természettel való kapcsolatunk folyamatos érzékeltetése. Ennek ugyanúgy része a természetes alapanyagok használata a gyártás során, vagy a környezet és a természeti kincsek védelmét egyaránt szolgáló, fenntartható termékek és megoldások alkalmazása az épületekben.

Ezt a logót a ROCKWOOL Csoport minden termékcsaládjában használni fogjuk. Ez a változás egységesebbé teszi a Csoport különböző termék-portfólióit, hogy az ügyfelek számára hatékonyabban és mélyebben mutassuk be, hogyan használjuk a vulkanikus kőzet természetes erejét a modern világ gazdagítására és megváltoztatására, szembe nézve a jövő kihívásaival is. Célunk emellett a ROCKWOOL jövőbeli földrajzi terjeszkedésének támogatása is.

Az új mottó: „Tegyük gazdagabbá a modern világot a bazaltkő természetes erejével” azt az üzenetet közvetíti, hogy a ROCKWOOL Csoport minden leányvállalata egy közös cél érdekében dolgozik: hogy a termékeinkkel kapcsolatba kerülők életminőségének javításával gazdagítsuk a modern világot.

Az arculatváltáshoz tartozó „The secrets of modern living” című kisfilm a modern élet támasztotta kihívásokról, és már létező, hosszú távú, fenntartható megoldásokról szól, elérhetősége: https://www.youtube.com/watch?v=_4cNQ5p0jMo

Az új stratégia megalkotásával legfontosabb célunk partnereink, ügyfeleink, üzletfeleink előtt modern, dinamikus, a saját piacán meghatározó, egységes és erős vállalatcsoport képét kialakítani. Ennek fontos része, hogy a cégcsoportunk egyes üzleti területeire vonatkozó vizuális megjelenését egységesítsük. A logók egységesedtek, az új szimbólum használatával egyértelművé vált az összetartozás. A változással további célunk volt, hogy a világszerte 9.000 embert foglalkoztató Cégcsoportunk fontosságának megfelelő szintre hozza a kommunikációját.

Az új arculat a logón kívül érinti kiadványainkat, hirdetéseink grafikai világának aktualizálását, valamint a kommunikáció hangnemének átalakítását is. A jövőben friss, modern, pozitív életérzést sugárzó, a racionálistól az emocionális megközelítés fele elmozduló kommunikációs irányvonalat fogunk képviselni.

A jelenleg 170 főt alkalmazó ROCKWOOL Hungary Kft. Tapolca egyik kiemelt foglalkoztatója, és büszkék vagyunk arra, hogy az Uzsabányáról érkező magyar alapanyagból (magyar bazaltból), hazai munkaerővel készül a világhírű hőszigetelő-anyag.

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

Nagy Ákos

2017. 04. 03.

2017. 04. 03.

KÖNYVESBOLTUNK NYITVA TARTÁSA:

2017. 04. 04.: 9:0014:30

2017. 04. 05.: 9:0014:30

2017. 04. 06.: 9:0014:30

2017. 04. 07.: ZÁRVA

Megértésüket köszönjük!

2017. 03. 13.

BELTÉRI FULDOKLÁS?

Budapest, 2017. március 9. – Napi legalább 8-10 órát töltünk a lakásunkban, és sokszor ide menekülünk a légszennyezés elől is. De arra nem gondolunk, ha elhanyagoljuk a lakás szellőzését, bent rosszabb minőségű levegőnk lesz, mint akár odakint.

A belső (épületekben, házakban lévő) levegőminőség kérdését senki sem veszi igazán komolyan: régen is volt levegőnk, most is van, és különben is szigetelünk, nyílászárót korszerűsítünk.

Pedig sajnos nem ez a helyzet. 20-30 éve az autóforgalom csak a mai töredéke volt és kevesebb volt a városlakó is. Azaz a külső levegőminőség a városokban folyamatosan, mára drasztikusan romlott (lásd szmog), azaz a hagyományos „ablaknyitásos” szellőztetéssel sokszor inkább kárt okozunk, mint használunk.

Másfelől az elmúlt évtized rosszul értelmezett energiaracionalizálási törekvései miatt sok helyen lecserélték a nyílászárókat fokozott légzárásúra, és ezzel mintegy légmentesen leszigetelték (levákuumozták) a lakótereket. Nincs szellőzés (legfeljebb ablaknyitással, ami energiapazarló, másrészt azzal beengedjük a kinti szennyezett levegőt és hidegben még csak meg sem csináljuk), így a zárt helységekben feléljük az oxigént, feldúsul a széndioxid (CO2), ami fejfájáshoz, egészségkárosodáshoz, romló teljesítményhez vezet.

E hatás pontos megismeréséhez – és bemutatásához – műszerrel megmérték egy modern nyílászárókkal felszerelt hálószoba éjszakai CO2 koncentrációját (a légkör CO2-tartalma kb. 400 ppm-re tehető, ez látható a grafikonok kiindulási értékeként is). Jól látható, hogy egy hermetikusan zárt szobában, ha minden nyílászáró csukva van, akkor a szoba CO2 tartalma a kiindulási érték 6-8 szorosára nőhet reggelre, miközben az 1000 ppm felett már nem számít jónak, „fogyaszthatónak” a levegő! A szellőzés jelentőségét mutatja, hogy már egy bukóra nyitott ablak is megfelezheti ezt növekedést.

A szellőzésre, levegőcserére tehát egészségügyi szempontból feltétlenül szükség van, de milyen lehetőségeink vannak?Ha elhanyagoljuk a lakás szellőzését, akkor otthon nem jobb lesz a levegő, mint az utcán, hanem rosszabb. Az okok egyszerűek csak kevéssé közismertek: behordjuk például az utcai szennyeződéseket a ruháinkon, cipőinken, illetve maga a textília (pl. ruházat, szőnyeg, kárpit) egy rendkívül szennyező anyag, láthatatlan porral látja el az épületek belsejét.

  • Szellőztetés: a legegyszerűbb, egyben a leginkább energiapazarló és egészségkárosító megoldás.
  • Légbevezető: ez az egyik legolcsóbb, egyben legkevésbé kielégítő és esztétikus megoldás; emellett nem is komfortos és nagy hőveszteséget eredményez a hidegebb napokon.
  • Nem hővisszanyerős gépi szellőztetés: közepes árkategóriájú megoldás, azonban meleg itt sem marad meg a helyiségben – viszont a levegőt megfelelő minőségen tartja.
  • Hővisszanyerős gépi szellőztetés: ez egy helyiségre vonatkozik, de lehet központi is. Az ár ebben az esetben a legmagasabb, cserébe magas komforttal bír és energiatakarékos, tehát hosszú távon megtérül környezetünk és pénztárcánk szempontjából is.

Az idei év elején napokon át vezető hír volt a szmogriadó, amit a légszennyező anyagok magas értékei miatt a fővárosban és több más magyar városban is ki kellett hirdetni. A közterületeken tehát az állam figyel, és kvázi beleszól abba, hogy milyen legyen a levegő minősége – erre találták ki a szmogriadót. Arra viszont senki más nem figyel, hogy saját otthonunkban milyen a levegő minősége, és mit teszünk, vagy éppen nem teszünk ez ügyben.

A probléma pontos felméréshez és bemutatása érdekében ez esetben is pontos műszeres mérés történt a fővárosi agglomerációban, Rádon (Rád község Pest megyében, a Váci járásban található). Az adatok a legutóbbi szmogos időjárás utolsó napján (2017. január 30.) készült felmérés összegzései. A mérés során a szmogriadók legkritikusabb paraméterét az átlagos szálló por koncentrációt vizsgálták a szabadban, és egy lakásban csukott nyílászárók, nyitott nyílászárók és bekapcsolt szellőztető rendszer mellett.

A hivatalos adatok alapján a kisméretű részecske szennyezés (szálló por) riasztási küszöbértéke 100 (µg/m3). Rádon aznap szabadtéren bőven 300 fölött volt ez az érték. A hagyományos szellőztetés (ablaknyitás) során a lakásban mérhető érték 135-re ugrott, azaz a szelőztetés után a lakásban bent is magasabb volt a szálló por koncentráció, mint a szmogriadó küszöbértéke! Azonban a gépi szellőztetés bekapcsolás után ez az érték normálisra (80) csökkent, és e tartományban maradt hosszabb távon is, azaz a gépi szellőztetés (és szűrés) a szennyező anyagok mértékét gyorsan a felére, harmadára tudja csökkenteni.

Magyarországon az újonnan épülő családi házaknál az esetek több mint felében már a tervezés során felmerül a szellőztetés témája, azonban a kivitelezésre sokszor már nem kerül sor. A szabályozás azonban változik, 2019-től minden új építésű középületben, 2021-től pedig már minden épületben – tehát a családi házaknál is – kötelező lesz a gépi, hővisszanyerős szellőztetés beépítése.

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda

Nagy Ákos

 

2017. 03. 13.

Honeywell Kutatás: A helytelen energiaFelhasználás megnövelte a magyar háztartások felének fűtésszámláját

 

Budapest, 2017. március 9. - A Honeywell új, „Az Otthonok fűtése – tapasztalatok és szokások” című kutatása kimutatta, hogy a háztartások közel fele nem teszi meg a megfelelő lépéseket a felhasznált energia csökkentése érdekében. A háztartások negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját és közel felük nem használ termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására.  Az, hogy nem használunk modern fűtésszabályozási eszközöket, hozzájárul a magas fűtésszámlákhoz.

A Honeywell piacvezető vállalat az otthonok kényelme és a hatékony energiafelhasználás előmozdításában. A társaság legújabb tanulmánya kimutatta, hogy a magyar háztartások jóval több energiát használnak és többet költenek a havi rezsi számlákra, mint amennyire valóban szükség lenne. Ennek oka leginkább az, hogy nem megfelelőek a fűtési szokásaink.

A 800 magyar háztartás bevonásával készült Honeywell „Az Otthonok fűtése – tapasztalatok és szokások” felmérése megállapította, hogy a magyar háztartások csaknem fele (48 százaléka) nem tesz semmit az energia felhasználásának csökkentése érdekében. A válaszadók negyede mondta azt, hogy kénytelen kölcsönkérni vagy hitelt felvenni, hogy ki tudja fizetni a fűtésszámlákat, 19 százalékuk gyakran kerül ilyen helyzetbe.

“A Honeywell Home Heating Habits kutatás kimutatta, hogy nagyon magas az otthonok fűtésének költsége és ez gyakran nehéz helyzetbe hozza a háztartásokat, különösen igaz ez a téli időszakra.” – mondta Bognár Gábor, a Honeywell Környezetvédelmi és Energia Megoldások magyarországi üzletág vezetője. “Míg a háztartások nagyrésze az otthonuk kényelmét helyezi előtérbe a fűtésszámla csökkentésével szemben, nem ismerik teljes mértékben a hatékony otthonfűtés menedzsment technikákat, vagy elavult fűtési szabályozási technológiát használnak, ami nem teszi számukra lehetővé, hogy megfelelően és hatékonyan szabályozzák az otthonuk hőmérsékletét. Pedig a modern termosztát rendszerek használatával könnyebben fenntarthatnák otthonukban az ideális hőmérsékletet és spórolhatnának a fűtésszámlán is. Az evohome rendszer esetében ez akár 40%-kal alacsonyabb fűtésszámlát is jelenthet”.

Otthoni küzdelmek a komfort és a hatékonyság közötti egyensúly fenntartásában

A Honeywell felmérése kimutatta, hogy a tulajdonosok nagy része a háztartás kényelmét helyezi előtérbe a költség-csökkentéssel szemben, és csak 22 százalékuk volt azon az állásponton, hogy inkább csökkentik a fűtésszámlájukat, minthogy komfortos hőmérsékletet tartsanak fenn a lakásban.

A kényelmi szempontok és a fűtésszámla közötti egyensúly fenntartását nehezíti az elavult technológiák használata. Az egész ház egyidejű fűtése túlzott fűtőanyag felhasználáshoz vezethet, ha a ház teljes egészét vagy egy részét feleslegesen fűtjük, miközben egy termosztát segítségével egyenletes hőmérsékletet is fenn lehetne tartani a nem használt helyiségekben. Ennek ellenére a válaszadók 14 százaléka mondta azt, hogy tudná szabályozni lakása különböző helyiségeinek hőmérsékletét, de nem teszi a bonyolultsága vagy időigényessége miatt.

„Habár azt mindenki jól tudja, hogy a legolcsóbb energia, a fel nem használt energia, mégis meglepődve tapasztaltuk, hogy a lakástulajdonosok nagy része nem használ termosztátot a fűtésének szabályozásához, pedig a használók 27 százaléka állítja azt, hogy a fűtésszámlájukon 11-20 százalékot tudnának megtakarítani,” – mondta Holoda Attila, energetikai szakértő, az Aurora Energy ügyvezetője. „Az energiatudatosság része kell legyen, hogy a fogyasztók tudatosan használják a korszerű fejlesztések eredményeit, a felhasznált energia mennyiségének és időütemezésének szabályozásához. A modern termosztátokat könnyen és gyorsan be lehet üzemelni, könnyű őket használni és az egyes helyiségek vagy zónák szabályozását is be lehet rajtuk állítani. Az új rendszereket okoseszközökkel, például egy okostelefonnal vagy tablettel is össze lehet kapcsolni, ami azt jelenti, hogy felhasználó a világon bárhonnan szabályozni tudja otthona fűtését. De az okos rendszerekhez és okos eszközök használatához, tudatos fogyasztók is kellenek. Az ilyen technológiákat ötvözve például a megfelelő szigeteléssel, duplafalú ablakok használatával és a fűtési rendszer karbantartásával, a háztartások egyensúlyba tudják hozni a fűtésszámlát a komfortérzetükkel.”

A kutatási adatok azt mutatták, hogy azok, akik nem használnak termosztátot, általában nincsenek tisztában azzal, hogy mennyivel csökkenne a fűtésszámlájuk ezzel a technológiával.   Míg a termosztátot használók 29 százaléka nem tudja megbecsülni, hogy a rendszer használatával mennyit spórol az energiaszámlán, addig a termosztátot nem használók 58 százaléka nem tudja megbecsülni mennyit is spórolhatna, ha használna termosztátot.

A Honeywell a világ egyik vezető vállalata a lakás és épület technológiák területén, beleértve a termosztátokat, a biztonsági eszközöket: mint a tűz, füst, és gáz biztonsági megoldásokat, valamint egyik világszintű éllovasa az okos energiamérő technológiáknak a lakossági és kereskedelmi épületekben. A Honeywell széles portfólióval rendelkezik Magyarországon a fűtésszabályozási technológiák területén kezdve a Single Zone termosztátoktól – amelyek a kisebb lakások vagy ingatlanok számára ideálisak – a Honeywell Evohome okos termosztátokig – amelyek egy ingatlanban akár 12 különböző zóna szabályozására képesek és egy okoseszközzel összekötve bárhonnan teljes komfortot biztosítanak az otthonok fűtésének szabályozásában.

 

 

2017. 03.07.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új időszámítás az építőiparban - Magasépítés 2017 konferencia

  

2017. február 28. – Az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szövetsége) és az MMK (Magyar Mérnöki Kamara) fővédnökségével hazánkban először kerül megrendezésre a Magasépítés 2017 konferencia március 8-án, a Central European University (CEU) Nádor utcai új épületében. A rendezvény előadásain és az azt követő kerekasztal-beszélgetésen az építőipar jelenét és jövőjét meghatározó változásokat, elvárásokat és kihívásokat, valamint az ágazatot érintő aktuális problémák lehetséges megoldásait ismerhetik meg a résztvevők.

Az elmúlt években a magyar magasépítő-ipari szektor nagy átalakuláson ment át. A gazdaságban – így az ingatlanpiacon is – 2016-ban elindult növekedési folyamatok várhatóan az idén is folytatódnak, azonban 2017-ben az építőipari kapacitás jelenti majd az új beruházások, fejlesztések indításának és a meglévők befejezésének legnagyobb kihívását. Folyamatosan erősödik a versenypiaci beruházások aránya, azonban a fellépő szakemberhiány, az eddig alacsonyan kalkulált munkabérek és az alultervezett költségvetések miatt a kivitelezési költség drasztikus növekedésnek indulhat a jövőben.

A szakmai szervezetek és statisztikai hivatalok mérései alapján a magyar építőiparnak van miben fejlődnie: a 2015-ös hazai GDP mintegy 33 700 milliárd forint volt, melyből az építőipar termelése mindössze 6,4 %-ot tett ki; az európai uniós országok termelékenységi listáján pedig az utolsók között szerepel az ágazat. Versenyképességet veszélyeztető tényező továbbá, hogy az ÉVOSZ becslése szerint körülbelül 30 ezer nem regisztrált magyar építőipari munkavállaló dolgozik külföldön, és mintegy 10-12 ezer fő a más országokban dolgozó, ám hazai vállalkozások alkalmazásában álló munkaerő.

A piac által diktált tendenciák következtében elengedhetetlen, hogy Magyarország a lehetőségeihez mérten kövesse a Nyugat-Európában fellelhető építőipari trendeket, melyek a munkavállalók időbeosztását, fizetését, illetve munkakörülményeit is merőben érintik. Egyre szigorúbbak az építőipar teljesítményével szemben támasztott elvárások is – miközben nő a megbízások száma -, ez pedig beruházói oldalon változásokat hozhat határidő és minőségbiztosítási oldalon egyaránt.

A Magasépítés 2017 egy hiánypótló fórum, amely arra hivatott, hogy lehetőséget biztosítson a szakmabeliek számára a közös párbeszédhez, hasznos információkat nyújtson az ágazatot érintő problémák orvosolásához. A konferencia fókuszában a változó építőipari helyzet jellegzetességei, valamint az ezek által generált új megoldások állnak, amelyeket a hazai és nemzetközi piac meghatározó szakértői mutatnak be. A Magasépítés 2017 többek között arra keres és adhat választ, hogyan lehetnek egyre magasabbak a termelési mutatók európai viszonylatban; miként lehet hangsúlyosabb a magyar építőipar részesedése a hazai GDP-hez vagy más iparágakhoz viszonyítva; illetve mi kell ahhoz, hogy a megfelelően képzett munkaerő optimális létszámban, itthon álljon rendelkezésre.

A rendezvény célja, hogy mind a piac szereplői, mind a társadalom tagjai széleskörű tájékoztatást, támpontot kapjanak a magasépítő-ipar mai helyzetéről, a szektor fejlődésében rejlő lehetőségekről és megoldásokról.

A konferencia létrejöttét a Market, a KÉSZ, a STRABAG, a ZÁÉV, a Bau-Systeme 92, a Betonpartner, illetve a Ferrobeton támogatja.  

      

2017. 03. 01.

ENGEDJÉTEK KI A SZEGÉNY PÁRÁT!

Sajtóközlemény – 2017. február 27.

Sok épületben probléma, hogy a magas páratartalom miatt a falak penészesedni kezdenek, ami veszélyes a lakók egészségi állapotára. A penész nem válogat, legyen szó akár új építésű, akár régi házról. A magas páratartalmú, nedves falú, penészes lakás egészségügyileg bizonyítottan káros, viszont ha megfelelő páraáteresztő tulajdonságú anyaggal szigetelünk, egy lépéssel közelebb kerülünk a probléma megoldásához.

Életünk nagy részét a négy fal közt töltjük, otthonunkból munkahelyünkre, munkahelyünkről pedig otthonunkba sietünk nap, mint nap. Életminőségünk szempontjából a kellemes belső klíma, az épületek beltéri levegő minősége fontosabb, mint gondolnánk. A nedvesség okozta károk túl sok otthonban megfigyelhetők, a nedvesség és a gombák pedig növelik az allergiás reakciók kockázatát.

Otthonunk megfelelő komfortérzetének elérése érdekében a megfelelő hőszigetelés, a légzáró építkezés és a szabályozott szellőztetés mind-mind lényeges eleme a megfelelő beltéri hőmérséklet kialakításának. A jó hőszigetelés megakadályozza, hogy a falak télen áthűljenek, nyáron pedig túlságosan felmelegedjenek. Ha azonban elégtelenül szigetelünk, vagy nem megfelelő hőszigetelési módszereket választunk, vagy esetleg túl keveset szellőztetünk, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a meleg, nedves levegő lecsapódik a hideg vagy hőhidas, rosszul hőszigetelt felületeken. A kondenzáció (páralecsapódás) a felület nedvességéhez vezet, ami lehetővé teszi penész és egyéb allergének megtelepedését. Tehát a párásodás megszüntetésével előzhető meg a penészesedés, és az ebből adódó egészségügyi és esztétikai problémák kialakulása.

Tehát a hőhídak felületén lecsapódó pára a penészedés egyik fő oka. Az ún. hőhíd a különböző hővezetési tulajdonságú és eltérő geometriai formájú szerkezetek, anyagok csatlakozásánál alakul ki. A falszerkezet ezen felületei jobban vezetik a hőt, mint a szerkezet többi része. Egy jól szigetelt falszerkezet és egy hőhidas vagy rosszul szigetelt falszerkezet belső felületi hőmérsékleténél 4-5°C különbség is lehet. Ennyi pont elég ahhoz, hogy a levegő páratartalma kicsapódjon, és ha mindemellett nem szellőztetünk rendszeresen, megjelennek a penészfoltok a falon.

A penészesedés és párásodás könnyebben elkerülhető, ha a megfelelő szigetelőanyagot választjuk. A kőzetgyapot nyílt pórusú szerkezetének köszönhetően alacsony páravezetési ellenállás jellemzi, így a pára könnyen kiszabadul az épületen kívülre.

Az ún. páradiffúziós ellenállási tényező azt mutatja meg, hogy 1 m vastag anyag páravezetési ellenállása hogyan arányul 1 m vastag levegőéhez. A kőzetgyapoté 1,1-1,5, vagyis páradiffúziós ellenállása a levegőével majdnem megegyező, a vízpára tehát gyakorlatilag akadálytalanul vándorolhat a kőzetgyapotban. Emiatt a falak belső rétegei nem nedvesednek, gátolva ezzel a penész kialakulását és a gombák megtelepedését. Páraáteresztő tulajdonságának köszönhetően a homlokzatok egyik legjobb hőszigetelő anyagának számít, főleg abban az esetben, ha az épület megfelelő szellőztetése valamiért nem jól megoldható.

Otthonunk hőszigetelési problémáit megoldva a tartós, kellemes belső klíma érdekében még mindig fontos a megfelelő szellőztetés. A beáramló tiszta, friss levegő javítja a gyenge minőségű beltéri levegőt, megoldva ezzel a párásodás problémáját, téli időszakban pedig elég akár pár perc is az elhasznált levegő kicserélődésére. Fontos szem előtt tartani, hogy a párásodás megszüntetésével a penészgombák megtelepedését is gátoljuk, ezzel pedig nem csak esztétikai, hanem olyan egészségügyi problémáknak is elébe megyünk, mint például légúti megbetegedések, allergia, és ízületi gyulladások.

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos

2017. 02. 01. 

SAJTÓ KÖZLEMÉNY

 

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ)

Kiküldetés vagy egyéni munkavállalás az Európai Unióban? 

2011. május 1. óta a magyar munkavállalók számára is megnyílt a korlátozásmentes európai uniós munkaerőpiac, ami azt jelenti, hogy az uniós munkáltatók munkavállalási engedély nélkül foglalkoztathatnak magyar állampolgárságú munkavállalókat. Megszűnt a korábbi engedélyezési eljárás, amely sok esetben ahhoz vezetett, hogy az uniós külföldi munkáltató csak körülményes engedélyezési eljárások után tudta alkalmazni a magyar munkavállalót.

E fordulóponttal magyar munkavállalók tízezreinek nyílt lehetősége arra, hogy jobb fizetés reményében, otthagyva eddigi magyarországi munkáltatóját, egyéni munkavállalóként szerencsét próbáljon az uniós nyugat-európai munkaerő piacon, munkát, munkáltatót találjon szakmájának, végzettségének megfelelően.

 

Megéri-e az egyéni próbálkozás, milyen buktatói vannak a külföldre irányuló magán-kezdeményezéseknek?

Mielőtt a kérdésre megpróbálnánk választ találni, említsünk meg egy másik foglalkoztatási formát is, amelyről kevesebben tudnak, amelyik már mintegy 30 éve részét képezi nagy hangsúllyal a magyar-német és a magyar-osztrák gazdasági kapcsolatoknak. Ebben a foglalkoztatási formában a magyar munkavállalókat a magyar munkáltatójuk egy meghatározott időre küldi ki pl. Ausztriába vagy Németországba munkavégzésre, úgy, hogy a munkavállalónak megmarad a magyarországi munkahelye, a kiküldetés idején is a magyar társadalombiztosítási hálóban marad, valamint a külföldi foglalkoztatása idejére is a magyar munkajogi szabályok vonatkoznak rá.

A kiküldetés maximum 2 évig tart, majd kéthónapos magyarországi munkavégzés után a munkavállaló ismételten kiküldhető.

 

Az egyéni munkavállalás buktatói

A legnagyobb problémát természetesen a nyelvi akadályok jelentik. Ahhoz, hogy egy munkavállaló végzettségének megfelelő és ezzel arányos fizetést kapjon, az említett országokban jól kell beszélnie a német nyelvet, hiszen munkáltatója elvárja, hogy utasításait maradéktalanul és félreértés nélkül értse meg a munkavállaló. Tekintettel arra, hogy a munkahelyen német nyelven beszélő munkatársakkal kell együtt dolgozni, senkitől nem várhat segítséget a nyelvi akadályok leküzdésében, azaz nincs tolmács.

A munkáltató is abban érdekelt, hogy olyan munkavállalót alkalmazzon, aki jól beszéli a német nyelvet, tehát egy munkahely elnyerésének alapvető feltétele a jó nyelvtudás.

Ha a munkavállaló elnyerte a megpályázott munkahelyet, szüksége lesz lakóhelyet választani. A német és osztrák nagyvárosokban, de kisebb településeken is nagy a lakáshiány, illetve egyre megfizethetetlenebb lakhelyet kínálnak a bérbeadók. Számítani kell tehát arra, hogy a jól csengő havi fizetésnek legalább mintegy harmada vagy akár fele a lakbérre és a rezsiköltségekre megy el.

Amennyiben a munkavállaló családostól kíván költözni, célszerű figyelembe venni, hogy a munkavállaló el tudja-e tartani a házas- vagy élettársát, illetve a családját a havi keresetéből? Ha nem, akkor felmerül a kérdés, hogy a házas- vagy élettársnak milyen esélyei vannak az elhelyezkedésre az adott országban valamilyen munkáltatónál? Amennyiben iskoláskorú gyermek is költözik, figyelembe kell venni annak érdekeit is: mennyiben töri meg tanulmányait illetve fejlődését az, hogy idegen nyelvi és kultúrkörnyezetbe kerül.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy tapasztalatok szerint előfordulhat, hogy a munkáltatók, bár szigorúak a munkavállalókra vonatkozó foglalkoztatási feltételek, több esetben próbálják a külföldi jogszabályokat kevésbé ismerő munkavállalóikat félig-meddig legális „trükkökkel” így vagy úgy megrövidíteni. Természetesen ezek ellen fel lehet lépni a jog minden eszközével, de egy külföldi ügyvéd vagy egy munkaügyi bírósági eljárás jelentős anyagi ráfordítást von maga után. 

Különös odafigyelést igényel a munkaerő közvetítők rövid hirdetési szövegei mentén felkerekedni, alapos, részletes információk nélkül kockáztatni!

 

Milyen munkavállalási forma a kiküldetés keretében történő munkavégzés?

Jelenleg mintegy 500-600 azoknak a magyar cégeknek a száma, amelyek Magyarországon kívül pl. Németországban is vállalkoznak olyan formában, hogy az elnyert megrendeléseket Magyarországról kiküldött munkavállalóikkal teljesítik.

A munkavállalási forma lényege, hogy a munkavállaló alapvetően Magyarországon dolgozik, de a németországi megrendelés teljesítése idejére munkáltatója külföldre küldi ki.

A kiküldetés ideje maximum két év lehet, de a két év lejártát követően két hónapos magyarországi munkavégzés után a munkavállaló ismét kiküldhető tartós munkavégzésre, ismételten maximum két évre.

A kiküldetés nem igényel nyelvtudást. A munkáltató rendszerint úgy szervezi, hogy  csoportosan kiküldött munkavállalók közül egy valaki, a csoportvezető, beszéljen németül.

Az osztrák és németországi munkákat a csoportok olyan munkaidőkeretben végzik, hogy havonta legalább egy alkalommal, több napra haza tudjanak látogatni. Ezért nem szükséges, hogy a család kiköltözzön Németországba, ugyanakkor pedig megoldott a rendszeres hazalátogatás.

A munkavállalók megkapják a mindenkori, az egyes szakmákra előírt külföldi bruttó órabéreket, erre a magyar munkáltatójuknak kötelezettséget kell vállalniuk a külföldi hatóságok felé.

A kiküldött munkavállalók szálláskeresését és a szállás költségeit csaknem minden esetben a magyar munkaadó viseli, tehát a bruttó bérből a szállásköltségre nincs külön kiadása a munkavállalónak. A munkáltató köteles viselni a munkakezdés előtti németországi kiutazás, valamint a munkavégzés befejeztével a hazautazás költségeit.

A munkavállaló kizárólag a magyar munkáltatójával áll munkaviszonyban. Ennek értelmében bármilyen munkaügyi vitát a magyar munkajog szerint kell lefolytatni, magyar munkaügyi bíróság előtt.

Az elmúlt mintegy negyed évszázad alatt több tízezer magyar munkavállaló németországi kiküldetésére került sor. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), mint munkaadói szakmai szervezet, nemcsak az építőipari vállalkozások németországi tevékenységét segíti szakmai tanácsadással, hanem minden olyan vállalkozásét is, amelyik valamilyen más építőiparon kívüli ágazatban vállalkozik. Fontos feladatának tekinti, hogy ezek a vállalkozások jól képzett szakemberekkel tudjanak teljesíteni belföldön és külföldi piacon egyaránt.

Budapest, 2017. 01. 31.

Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Titkárság
1013 Budapest, Döbrentei tér 1.

tel: +36-1-201-0333

fax: +36-1-201-3840

e-mail: evosz@evosz.hu
www.evosz.hu

2017. 01. 28.

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG, HŐSZIGETELÉS

Sajtóközlemény – 2017. január 27.

Napjaink egyik legfontosabb és egyben egyik legnépszerűbb témája a környezettudatosság. A klímaváltozás, a környezeti problémák, a széndioxid-kibocsátás mind rámutatnak az energiahatékonyság kérdésére. Az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás nagy részéért az épületek a felelősek, ezért e ponton kell tennünk valamit. Az egyik legjobb megoldás a megfelelő hőszigetelés, és ebből választhatunk olyat is, ami három hét alatt megtakarítja az energiamennyiséget, amit a gyártására fordítottak!

Világszerte egyaránt mindenhol probléma a túlzott energiafogyasztás, környezetünk széndioxiddal történő túlterhelése. Az épületek az összes energiafelhasználás mintegy 40%-ért felelősek, csakúgy, mint a CO2-kibocsátás nagyobb részéért. Magyarország széndioxid- kibocsátásának közel egyharmada otthonaink fűtése és hűtése miatt kerül a légkörbe, ebből következik, hogy az épületek megfelelő szigetelésével jelentősen mérsékelhető lenne a CO2- kibocsátás.

A folyamatosan növekvő energiaigényre hosszú távon az energiahatékonyság, az energiapazarlás csökkentése jelenthet megoldást. Az épületek legnagyobb részét globálisan a lakóépületek teszik ki, ezek számának növekedésével pedig az energiafelhasználás mértéke is nőni fog. A lakóépületek megfelelő hőszigeteléssel magas energiahatékonysági szintre hozhatóak.

Az áramhasználatból származó széndioxid kibocsátás mérséklésében a légkondicionálók számának csökkentése, vagy azok kisebb mértékben történő használata segíthetne. Az energiamegtakarítás kulcsa itt is a jobb hőszigetelés, ami a nyári időszakban segít megakadályozni, hogy a hőség betörjön a lakásba, így szükségtelenné válik – vagy legalábbis nagymértékben csökken – a légkondicionálás szükségessége.

Mivel környezetünk védelmének érdekében hosszú távú megoldásokat keresünk, a hőszigetelést is több évtizedre választjuk. Az épületek energetikai megtervezése vagy felújítása előtt éppen ezért elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk az egyes szigetelő anyagok tulajdonságairól. A jó szigetelés védi a falakat, meghosszabbítja az épületek élettartamát, kiszűri a zavaró külső zajokat, télen-nyáron kellemes hőkomfort érzetet biztosít, és akár 70 százalékkal csökkenti az energiaköltségeket.

A fentieknek megfelelő ideális anyag a szigetelésben a természetes alapanyagból készülő kőzetgyapot hőszigetelő, ami egyszerre tűzbiztos, hangszigetelő, páraáteresztő, vízhatlan, öregedésálló, valamint alak- és mérettartó. Elnyeli a hangokat, mivel a hang a kőzetgyapot szálak közé érve az azokon fellépő súrlódás következtében hővé alakul át, így ezek a termékek növelik a falak, a tetők, és a padlók hangszigetelését. A kőzetgyapot 1000 °C feletti olvadáspontja biztosítja a legmagasabb tűzvédelmi A1 besorolásba tartozó tűzállóságot. Nem ég, nem képez füstöt, nincs égve csepegés. Mindezeken túl a kőzetgyapotban, nyílt pólusú szerkezetéből adódóan, a vízpára szinte akadálytalanul vándorolhat, így biztosítva az épületszerkezetek lélegzését, valamint az építési nedvesség eltávozását.

A kőzetgyapot fél évszázad után is megőrzi eredeti mechanikai és hőtechnikai tulajdonságait, így élettartama az épület élettartamával megegyező, tehát bátran nevezhetjük hosszú távú megoldásnak. Ráadásul a ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés, ha a házon „üzemelni” kezd, három hét alatt megtakarítja azt az energiamennyiséget, amit a gyártására fordítottak!

 

Amikor az energiagazdálkodás és a globális hőmérsékletnövekedés égető probléma lesz, és az energiapazarlást sem sikerül mérsékelnünk, úgy hamarosan ijesztő következményekkel kellhet szembenéznünk. Ezen két kihívásra létezik egy elfogadható, mindannyiunk számára kézenfekvő megoldás: a megfelelő hőszigetelés.

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos

 

2016. 12. 19.

KARÁCSONYI JÓTETT

A ROCKWOOL Hungary Kft. társadalmi felelősségvállalás programjában 3,6 millió forint értékben adott át tűzbiztos homlokzati- és tetőtéri hőszigetelési rendszert a Bethesda Kórház Alapítványnak. A szigetelőanyagot az ország egész területéről figyelemhiányos és hiperaktív gyermekeket fogadó ADHD Ambulancia épületének felújításához használják fel.

A Bethesda Kórház Alapítvány és a ROCKWOOL Hungary Kft. 2016 nyarán hosszútávú együttműködési megállapodást kötött, melynek részeként a ROCKWOOL Hungary Kft. tűzbiztos homlokzati- és tetőtéri hőszigetelési rendszert adományoz a figyelemhiányos és hiperaktív gyermekeket ellátó ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kifejezés angol rövidítése) Ambulancia épületének felújításához. A karácsony előtti átadásnál Bencze János, a Bethesda Kórház Alapítvány diakóniai igazgatója vette át a hőszigetelő rendszert Dr. Bányai Kornéltól, a ROCKWOOL Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától.

Mivel a ROCKWOOL termékeinek egyik legfontosabb jellemzője a tűzbiztosság, a tűzesetek leghatékonyabb kezelése pedig a megelőzés, így a kőzetgyapot hőszigetelőanyag-gyártó vállalat ennek alapján választott magának partnert is. Választása a Bethesda Kórház Alapítványra esett az intézményben működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ és a Bethesda Gyermekkórház már évek óta működő Égésprevenciós Programja miatt.

Az igényfelmérések és egyeztetések után a 3,6 millió forint összértékű adomány részeként a homlokzathoz szükséges szigeteléshez 273,6 m2 ROCKWOOL Frontrock Max E kétrétegű homlokzati hőszigetelő lemezt és 14,4 m2 ROCKWOOL Frontrock lemezt ajánlottak fel. A Frontrock Max E műgyanta kötésű, teljes keresztmetszetében víztaszító, vakolható kőzetgyapot lemez felső, közel 20 mm vastag nagy testsűrűségű rétegének köszönhetően nagyobb mechanikai ellenállással, továbbá jobb hőszigetelő képességgel bír, mint az egyrétegű hőszigetelő lemezek.

A tetőtér hőszigeteléséhez 177,6 m2 Deltarock és 180 m2 Multirock kőzetgyapot lemezeket választottak. A Deltarock éklemezek különösen alkalmasak a magastető szarufák közötti hőszigeteléséhez, a Multirock lemezek pedig jól alkalmazhatók gipszkarton válaszfal rendszerekben, homlokzati falak belső felén.

A vállalat a szigeteléshez szükséges további rendszerelemeket – pl. üvegszövet háló, ragasztóhabarcs, alapozó, vakolat és dübelek – is biztosította a Bethesda részére. A Bethesda Alapítványnak – mint kiderült – nem kis fejtörést okozott a több mint 200 féle lehetséges szín közül választani, végül az épület szigetelése barackvirág színű lesz.

A ROCKWOOL örömmel veszi, hogy egyszerre szolgálhat rövid és hosszú távú megoldással, ugyanis az Alapítvány által fenntartott ADHD Ambulancia épülete sürgős felújításra szorul, a hőszigetelési rendszer felajánlása azonban nem csak azonnali megoldást kínál, hanem hosszútávon is segít az Ambulancia fenntartási költségeinek csökkentésével. A kőzetgyapot hőszigetelés élettartama megegyezik az épület élettartamával, ez az igazán hosszú távú megoldás.

A kizárólag természetes alapanyagból (bazalt kőből) készülő ROCKWOOL kőzetgyapot kiváló hő- és hangszigetelő, páraáteresztő és vízhatlan tulajdonságai mellett alak- és mérettartó, valamint öregedésálló. 1000 °C feletti olvadáspontja biztosítja a legmagasabb tűzvédelmi A1 besorolásba tartozó termékek tűzállóságát, így a felújításra váró ambulancia épülete az adománynak köszönhetően tűzbiztos módon védi majd a figyelemhiányos és hiperaktív gyermekeket.

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda
Nagy Ákos

2016. 12. 01.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Konjunktúra felmérés

Építőipari helyzetértékelés és a CSOK bevezetésének hatásai az építőiparra

 

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) felmérést végzett 400 cég megkérdezésével, a 2016. év eddig eltelt, illetve hátralévő időszakáról, milyen változásokat okoztak a piaci körülmények mindennapjaikban, valamint feltérképezte a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetésének hatásait.

A felmérésben résztvevő cégek fele számolt be arról, hogy árbevételük enyhén emelkedett az utóbbi időszakban, és bizakodóan tekintenek a második félévre, 40%-uk további növekedésre számít. Árbevétel-arányos jövedelmezőségük enyhe javulást mutat, melynek értéke nagy szóródással 3-10% között van.

2016. év összességében az ÉVOSZ 1850 milliárd Ft körül várja az építési-szerelési tevékenység értékét. A válaszadók megrendelés-állományának összetételéről elmondható, hogy a tavalyihoz képest jelentősen megcsappant a közbeszerzésből származó megrendelés. Az uniós forrásból finanszírozott munkák jelentős részének 2015. év végi befejezését követően, lényegesen kisebb értékben kaptak közmegrendeléseket.

Szerződésállományuk volumene a korábbi időszakhoz képest ugyan nőtt, de összértékben még mindig alacsonynak mondható, az alacsony bázisértékek okozzák a viszonylag nagy volumennövekedést. A cégek várakozásai szerint az év hátralévő részében a megkötött új szerződések száma tovább fog növekedni.

A cégek gördülékeny üzletvitelét 2016. évben leginkább az élőmunkához kötődő adóterhek, a gazdasági szabályozás gyors változása és nehéz nyomon követése akadályozza. Nehézséget okoz a versenytársak piaci viselkedése, tisztességtelen magatartása, késedelmes fizetése. Kintlévőségük viszonylag magas, árbevételük közel 30%-a határidőn túli követelés. Ez az arány valamivel kedvezőbb a lakásépítő cégek esetében, ami 15%. A vállalkozások megítélése szerint a követelések több mint 90%-os arányban azonban behajthatók.

Kapacitáskihasználtságuk folyamatos változásából adódó időszakos likviditási nehézségeiket elsősorban folyószámlahitel és forgóeszközhitel felvételével kezelik. Hosszú távú, külső forrásként a lízinget preferálják. A munkaerő megtartása érdekében komoly lépéseket kell a jövőben tenni, hiszen a szakemberek elvándorlása már most is igen nagy problémát okoz. Minden építőipari szakma területén megjelent a szakmunkáshiány.

A CSOK bevezetésének hatására nő a fizetőképes kereslet a lakásépítésre, elsősorban Budapesten, illetve a vidéki nagyvárosokban. Az év végén várhatóan összességében mintegy 16-17 ezer új lakóingatlan megépítésére kötnek szerződést a cégek.

A hazai épületállomány elöregedőben van. Fontos hangsúlyozni a lakásállomány minőségi megújítását, így a CSOK igénybevehetőségének kibővítése szinte elengedhetetlen volt.

A lakások építéséhez rendelkezésre álló szakembergárdát akkor tudják a cégek hatékonyan munkába állítani, ha nettó 250-300 ezer forintos fizetéseket tudnának a dolgozóiknak biztosítani a jelenlegi havi 150-200 ezer forint helyett, mely évek óta a versenyszféra országos átlaga alatt van. Csak így lehet az építőiparban meglévő jelentős munkaerő-kivándorlást megállítani, a szakmunkásokat visszaterelni a hazai munkaerőpiacra. A vállalkozások a bérek emelése nélkül nem tudják teljesíteni az újonnan kötendő 1,5-2 éves átfutású szerződéseket, melyekre 2016-ban az engedélyeket megkérték, az egyszerű bejelentéseket megtették. A válaszadók ezen a területen részben megtették a kezdő lépéseket, átlagosan 6%-kal növelték a bruttó béreket 2016. év első felében.

A lakásállomány megújításához többek között az energetikai  felújítások is elengedhetetlenek, melyhez szükséges lenne a 2014-2020-as uniós támogatási időszakban minél több európai uniós forrás felhasználása. Kulcskérdés a kivitelezői kapacitás mennyiségének és minőségének a biztosítása, amelynek hiánya korlátja lehet - akár már rövidtávon is – a lakásépítésnek. Ez mindenképpen komoly kreativitást, hatékonysági javulást igényel a vállalkozói oldalról.

Budapest, 2016. november 29.

 

2016. 10. 14.

Kedves Vásárlóink!

2016. 10. 15-én, SZOMBATON könyvesboltunk ZÁRVA tart!

Megértésüket köszönjük!

 

2016. 09. 08.

Látogasson el Ön is Münchenbe!

BAU 2017

 

A világ vezető vására: építészet, anyagok, rendszerek
Messe München
2017. január 16-21.

Tisztelt Partnerünk! 

Engedje meg, hogy felhívjuk szíves figyelmét a 2017. január 16-21. között Münchenben megrendezésre kerülő BAU 2017 vásárra.

Legyen Ön is részese a sikertörténetnek! 

A BAU 2015 a számok tükrében:

  • Több mint 2000 kiállító 42 országból.
  • 183.000 m2 kiállítási terület.
  • Több mint 250.000 látogató 156 országból.

A BAU 2017 KÍNÁLATA  - A SZAKMA EGÉSZE EGY HELYEN KONCENTRÁLÓDIK:
-       Kövek, beton, szigetelés (A1-es és A2-es csarnok)
-       Cserép, tetőkonstrukciók (A3-as csarnok)
-       Természetes kő és műkő (A4-es csarnok)
-       Csempe, kerámia (A4-es csarnok)
-       Padlóburkolatok (A5-ös és A6-os csarnok)
-       Építőipari vegyi anyagok és építőipari szerszámok (A6-os és B6-os csarnok)
-       Befektetés a jövőbe (B0-ás csarnok)
-       Alumínium, alumínium- és acélmegmunkáló gépek (B1-es és C1-es csarnok)
-       Acél, nemesacél, horgany, réz (B2-es csarnok)
-       Energia-, építés- és szolártechnika (B2-es csarnok)
-       Kapu- és ajtómozgató rendszer (B3-as és C3-as csarnok)
-       Zár, szerelvény, biztonság (B4-es és C4-es csarnok)
-       Ajtó, ablak (B4-es és C4-es csarnok)
-       Fa (B5-ös csarnok)
-       Üveg, épületautomatizálás és épületvezérlés (C2-es csarnok)
-       BAU-IT (C3-as csarnok) 
-       Kongresszusok, szemináriumok, szakmai rendezvények (ICM – Internationales 
        Congress Center München)

A BAU... 
… üzletközpontú és átfogó 
… gyakorlatorientált és innovatív 
… nemzetközi 
… inspiráló az építészek és mérnökök számára is
… konkrét megoldások és a jövőbe mutató ötletek tárháza
… az iparág találkozóhelye. 

Értékes keretprogramok is (fórumok, különbemutatók..) várják az érdeklődőket. 

Az „Építészet hosszú éjszakája” – immár negyedszer
-          Időpont: 2017. január 20., péntek, 19:00 - 24:00 óra.
-          Egy éjszaka.
-          Több mint 50 izgalmas épület.
-          Kb. 30.000 résztvevő.
-          További fontos információ: www.lange-nacht-der-architektur.de 

 

BELÉPŐJEGY: 

A BAU 2017 szakvásárra elővételben az interneten (www.bau-muenchen.comkeresztül lehet jegyet rendelni. Használja ki a lehetőséget, hogy elővételben olcsóbban válthatja meg jegyét, mint a helyszínen, Münchenben. Ezzel nemcsak pénzt, hanem időt is megtakaríthat. Csak az így rendelt jegy ára kedvezményes.

Ezek a belépőjegyek a honlapon csak hitelkártyával fizethetők ki.  Ezután közvetlenül Önnek Münchenből elektronikus úton elküldik a Print@home Ticket-et (jegy), amelyet kérjük szíveskedjék nyomtatott formában Münchenbe kivinni. (Amennyiben a vásárlásról számlát/nyugtát szeretne kérni, felhívjuk szíves figyelmét, hogy a rendszer azt a rendeléskor megadott adatokból állítja össze. A bizonylat az Önnek közvetlenül a jegyvásárlás után Münchenből küldött e-mailben szerepel, az abban szereplő aktivizálás után, a  "Profil" alatt, a rendelés után kb. 24 órával található meg. Kérjük, hogy amennyiben szüksége van a bizonylatra, azt a megjelenés után mihamarabb mentse el/nyomtassa ki, mert a vásár bezárása után már nem tölthető le.)

A belépőjegy nem átruházható, fényképes igazolvánnyal együtt érvényes. 

 

Belépőjegyek

Online-vásárlás

Münchenben, a vásárterületen

Egyszeri belépőjegy

24,50 EUR

45,50 EUR

2 napos belépőjegy

36,00 EUR

75,00 EUR

6 napos belépőjegy

49,00 EUR

99,00 EUR <

Kosár
Névnapok

Ma 2017. április 30., Katalin, Kitti napja van.

Holnap Fülöp, Jakab napja lesz.

Merit&Facebook